Hrušky, čokoláda a chrumkavé karamelizované kešu orechy v 1 koláči skrátka chceš. Koláčik je veľmi jednoduchý na prípravu, všetko len zmiešame v 1 mise, takže po pečení ťa nebude čakať kopa špinavého riadu. Hrušky môžeš pokojne nahradiť jablkami a výber orechov taktiež zostáva len na tvojej chuti a zásobách špajze. Receptom potešíme aj ľudí s intoleranciou na laktózu, do receptu ide len troška mlieka, ktorá sa dá jednoducho nahradiť rastlinným mliekom, či vodou.
INGREDIENCIE
150 g hladkej špaldovej múky
60 g trstinového cukru
40 ml repkového oleja
40 g jablkového pyré (detskej výživy)
2 vajíčka
30 ml mlieka (rastlinné/kravské)
200 g tvrdších hrušiek (2 hrušky)
30 g horkej čokolády
1 ČL škorice
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL vanilkového extraktu
Na posýpku:
50 g kešu orechov
20 g trstinového cukru
1 PL repkového oleja
Štipka soli
POSTUP
Múku zmiešame s cukrom, škoricou a kypriacim práškom. Ďalej pridáme vajíčka, olej, jablkové pyré, mlieko a vanilkový extrakt. Na záver do cesta vmiešame hrušky nakrájané na menšie kocky a nasekanú čokoládu. Cesto prelejeme do malého plechu (20x20 cm) vystlaného papierom na pečenie. Koláč posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme zmiešaním nasekaných kešu orechov s cukrom, olejom a štipkou soli. Pečieme ho približne 25-30 minút pri teplote 180 stupňov, kým špajdľa nevyjde z cesta suchá. Pred krájaním ho necháme aspoň čiastočne vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 kúsok, koláč rozkrájame na 9 kúskov
Kalórie: 213
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 27 g
Tuky: 9 g