Slovenskú klasiku asi veľmi predstavovať nemusíme. Typicky sa robia zo zemiakového cesta, no prečo nepridať trochu bielkovín? Rozhodli sme s preto skúsiť tvarohové cesto, s ktorým sa skvele pracuje a je hneď hotové. Ako náplň môžeš využiť aj čerstvé ovocie, no my sme si vybrali malinový džem. S množstvom náplne to neprežeň, keďže ti pri zatváraní môže vytiecť. Posýpka na túto lahôdku je taktiež v tvojej réžii, my sme vybrali klasiku - mletý mak, práškový (trstinový) cukor a roztopené maslo.
INGREDIENCIE
na cesto
150 g jemného polotučného tvarohu (môže byť aj odtučnený)
1 vajce
200 g celozrnnej špaldovej múky
zopár kvapiek stévie na dosladenie (môžeme vynechať)
náplň a dozdobenie
džem podľa chuti (ideálne bez cukru)
mletý mak/mleté orechy
sladidlo podľa chuti (práškový trstinový cukor, javorový sirup...)
roztopené maslo
POSTUP
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a (ideálne rukami) vymiesime pevné nelepivé cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 mm a povykrajujeme z neho kolieska. Do stredu každého kolieska dáme malú lyžičku džemu. Koliesko buď preložíme a kraje popritláčame vidličkou, alebo použijeme formičku na pirohy. Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode až dokiaľ nevyplávajú na hladinu. Podávame ich s mletým makom/orechmi, preliate roztopeným maslom a dosladené podľa chuti.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 2
Kalórie: 498 Bielkoviny: 22 g Sacharidy: 86 g (z toho 7 g vlákniny) Tuky: 7 g
Označ nás, ak sa ti recept podarí - @fitclan / @fitclan_recepty a použi hashtag #fitclan
Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na Martinus, Panta Rhei či Albatrose.