Chutné placky plné zeleniny a vďaka šošovici a syru aj bielkovín. To sú naše karfiolovo-šošovicové placky. Dajú sa jednoducho prispôsobiť aktuálnym zásobám v chladničke, keďže môžeme použiť rôzne druhy syrov (alebo syr naopak úplne vynechať), či experimentovať s rôznymi druhmi byliniek, prípadne listovej zeleniny. Poďme sa pustiť do prípravy - najlepšie sú ešte teplé, no pochutíš si na nich aj na druhý deň z krabičky v práci.
INGREDIENCIE
1 menší karfiol (cca 600 g bez listov)
75 g červenej šošovice
2 vajíčka
60 g strúhanky + 20 g na obaľovanie
40 g strúhaného parmezánu
1 väčšia hrsť čerstvej petržlenovej vňate
1 PL olivového oleja
1 ČL mletej papriky
1 ČL soli
1/4 ČL mletého čierneho korenie
na podávanie:
varené zemiaky
ľubovoľný dressing
POSTUP
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a uvaríme ho v osolenej vode (nemal by sa však rozpadať). Karfiol vyberieme z vody, zľahka ho osušíme papierovými utierkami a pučidlom na zemiaky ho rozmačkáme. Červenú šošovicu taktiež uvaríme domäkka (môžeme využiť ešte vriacu vodu, v ktorej sa varil karfiol). Uvarenú šošovicu scedíme a v sitku z nej lyžicou vytlačíme prebytočnú vodu.
Šošovicu s karfiolom zmiešame vo väčšej mise s vajíčkami, strúhaným parmezánom, nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou, mletým čiernym korením a mletou paprikou. Na záver do zmesi vmiešame strúhanku a rukami vytvarujeme menšie placky - ak by bola zmes príliš mokrá/zle by sa z nej tvarovali placky, pridáme viac strúhanky.
Placky na záver zľahka obalíme v strúhanke, a na panvici potretej olivovým olejom ich opečieme dozlatista z oboch strán. Podávame ich ešte teplé s varenými zemiakmi a ľubovoľným dressingom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z receptu vyjde 3 porcie
Kalórie: 365
Bielkoviny: 23 g
Sacharidy: 38 g
Tuky: 12 g