Upiecť zemiaky do mäkka nie je žiadna veda, no upiecť ich do extra chrumkavosti je už iná disciplína. S týmto receptom ti to však zaručene vyjde a teda, máš sa na čo tešiť! Príprava je veľmi jednoduchá a kombináciu chrumkavých zemiačikov, šľahanej fety a čerstvých byliniek si zamiluješ. Pokojne ich môžeš podávať aj ako prílohu k mäsku, alebo ich doplniť čerstvou či pečenou zeleninou.
INGREDIENCIE
600 g malých zemiačikov
20 ml olivového oleja
1/2 ČL sušeného cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
čerstvé bylinky na podávanie
na šľahanú fetu:
100 g fety
70 g gréckeho jogurtu
10 ml olivového oleja
1 ČL medu
mleté čierne korenie
POSTUP
Malé zemiaky (veľké sa ťažko roztláčajú a nedržia pokope) dôkladne umyjeme a v šupke ich uvaríme domäkka v osolenej vode, trvá to cca 20 minút. Uvarené zemiaky osušíme papierovou utierkou a rozložíme ich na veľký plech. Plech môžeme vystlať papierom na pečenie, no zemiačiky budú chrumkavejšie bez použitia papiera. Zemiaky roztlačíme robustnejším pohárom, napríklad zaváraninovým na hrubšie placky. Zemiaky by sa na plechu nemali prekrývať ani dotýkať, inak nebudú tak chrumkavé. Olivový olej premiešame so sušeným cesnakom a mletým čiernym korením a prelejeme ním roztlačené zemiaky. Na záver ich už len hojne posolíme a pečieme ich v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút do chrumkava.
Kým sa zemiaky pečú, pripravíme si šľahanú fetu. Grécky jogurt, fetu, olivový olej, med a trochu mletého čierneho korenia rozmixujeme do hladka. V prípade potreby ju ešte môžeme dochutiť medom či trošku zriediť olejom. Pečené zemiačiky podávame so šľahanou fetou a čerstvými bylinkami.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z receptu vyjdú 2
Kalórie: 507
Bielkoviny: 20 g
Sacharidy: 57 g
Tuky: 22 g