Sezóna hokkaido tekvice už je v plnom prúde a polievka z nej chutí skvelo. Nemal si? Nevieš si predstaviť tú chuť? Jednoducho nám ver a poď do toho. Nepotrebujeme žiadnu smotanu, úžasnú krémovú konzistenciu má aj samotná. Príprava je veľmi jednoduchá, tekvicu netreba šúpať ani predpekať. Najlepšie chutí s opraženými tekvicovými semienkami a pár kvapkami tekvicového oleja. Nutrične je na tom polievka taktiež skvele, nepozorovane do seba dostaneš aj vlákninu a množstvo vitamínov, čo sa na jeseň určite zíde, hlavne, keď mnohých sužuje prechladnutie.
INGREDIENCIE
1 veľká hokkaido tekvica (1 kg
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
1 l vody (ideálne zeleninového vývaru)
soľ (chutná je aj vegeta)
mleté čierne korenie
tekvicové semienka a olej (na podávanie podľa chuti)
POSTUP
Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak pretlačíme. Tekvicu poriadne umyjeme pod tečúcou vodou, prekrojíme ju na polovicu a vydlabeme z nej semienka. Nakrájame ju na kocky (nie je potrebnú ju šúpať). Na olivovom oleji osmažíme cibuľku dosklovita. Potom pridáme cesnak, chvíľku posmažíme a pridáme tekvicu aj s troškou vody, aby tekvica neprihorela. Dôkladne premiešame, a zalejeme takým množstvom vody, aby bola tekvica ponorená (v našom prípade 1 litrom). Prikryjeme pokrievkou a varíme až dokiaľ nie je tekvica úplne mäkká (približne 20 minút). Potom polievku odstavíme z plameňa a poriadne rozmixujeme tyčovým mixérom. Podľa chuti dochutíme soľou a korením. Ak chceme polievku redšiu, môžeme ešte priliať trošku vody a polievku prevariť. Podávame s opečenými tekvicovými semiačkami a tekvicovým olejom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celého množstva ich vyjde 5
Kalórie: 154
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 28 g (z toho vláknina 5 g)
Tuky: 3 g
Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme hashtag #fitclan na Instagrame. A keď náhodou nevieš, že máme aj receptovú knihu spojenú s pár informáciami o výžive, utekaj do kníhkupectva a hľadaj Sladké a Fit.