Tému prekyslenia organizmu sme mali v pláne pokryť ešte niekedy v roku 2016. Odkladali sme to, čas plynul a zdalo sa nám, že ide o problematiku, ktorú naozaj netreba riešiť a ľudia v nej majú jasno. Nedávno sme na náš Instagram pridali anketu o tom, či je prekyslenie organizmu legitímna záležitosť a výsledky dopadli dobre. Fitclan fanúšikovia nesklamali! Našlo sa však pár stoviek jedincov, ktorí hlasovali tak, že nás to zamrzelo. Keďže rôzni odborníci na Instagrame pýšiaci sa vo svojom profile informáciou, že poskytujú odborné poradenstvo v súvislosti s vlasmi, pleťou, make-upom, chudnutím, detoxikovaním a poskytujú služby, kde napríklad aj cikáš na papierik, robíš detox a “správne nastavuješ organizmus” (lol), je čas tému skutočne pokryť. Faktami, nie rozprávkami.
Najprv základy a fungovanie nášho tela
Telo si reguluje pH a je v tom sakra dobré. pH ľudskej krvi je v rozmedzí 7,35 - 7,45. Keď by to bolo menej (acidóza) alebo viac (alkalóza), nastáva vážny problém, ktorý by si spozoroval naozaj ešte pred tým, než by si sa musel vycikať na lakmusový papierik a túto informáciu poslať tvojej trénerke - odborníčke na organizmus.
Ak niečo zješ, dochádza ku vzniku kyslých H+ iónov. Našťastie však nie si mŕtvy, tvoje telo funguje, takže využíva hydrogénuhličitanový pufračný systém. Tento 'tlmičový' systém v krvi, resp. pufry (der Puffer – nárazník, tlmič) regulujú pH sústavy za vzniku látok, ktoré podliehajú metabolizácii. Napríklad zvýšené alebo znížené vylučovanie oxidu uhličitého je regulované pomocou pľúc. Potom máš v tele aj ľadviny, ktoré, okrem iného vylučujú kyslé H+ ióny do moču výmenou za zásaditý bikarbonát, ktorý je reabsorbovaný do krvi. Je kyslý moč problém? Nie, je to odpadový produkt tvojho tela a nemá nič spoločné s pH krvi. Zaoberať sa pH tvojho moču je ako riešiť chuť tvojho iného odpadového produktu, ale to už začínam byť nechutný.
Niekto si povie, že prekyslenie je real deal, veď existuje acidóza organizmu. Avšak, acidóza je len krátkodobý stav, ktorý sa dá do rovnováhy veľmi rýchlo. Ak nie, je to dôsledok závažných porúch, ktoré môžu viesť aj k smrti. Ako môže vzniknúť acidóza? Ak sa telo nevie efektívne zbavovať nadbytku vodíkových katiónov, čo môže byť zapríčinené buď zníženou intenzitou dýchania alebo nedostatočnou funkciou obličiek. Acidobázická rovnováha je regulovaná tvojím telom. Ak by trvala dlhšie, nepomôže ti ani uhorka, kaleráb o odstránenie mäsa z jedálničku. Pretože ak by trvala dlhšie, znamená to, že trpíš nejakou závažnejšou poruchou. A nie, táto porucha nevzniká z toho, že neješ podľa pravidiel alkalickej diéty.
Alkalická diéta
Je založená na teórii, že keď niektoré potraviny zješ, v tele sa metabolizujú za vzniku zásadotvorných či kyselinotvorných zbytkov (pH). Keď je nadbytok kyslých potravín, dochádza k prekysleniu krvi, a to vraj vplýva na naše kosti, orgány, prispieva k rakovine, obezite a podobne. Preto sa musíš vycikať na lakmusový papierik, ktorý stanoví pH. Dáme ruku do ohňa, že bude kyselé a v tom prípade ti odborníčka nastolí alkalickú diétku.
Nechýba ti niečo v ľavej časti obrázku? Tomu ver, že chýba. Zástancovia 'nechtiac' vynechali nutrične hodnotné potraviny ako mliečne výrobky, orechy, morské plody či celozrnné výrobky. Keďže vpravo je tona ovocia a zeleniny, kyslé prostredie/potraviny vľavo sa javia ako zlé. Takto sa dá veľmi jednoducho ovplyvniť masy. Treba si však uvedomiť, že nie je nič zlé na kyselinách. Formujú mnohé stavebné prvky pre život. Predsa tu máme aminokyseliny, omega-3 mastné kyseliny či dokonca DNA, čo nie je nič iné ako deoxyribonukleová kyselina. Neexistujú potraviny, ktoré by výraznejšie ovplyvňovali pH vnútorného prostredia tela. Potraviny totiž zješ, stráviš, potom sú vstrebávané a až potom môžu ovplyvniť pH ľudského tela.
Žalúdok obsahuje kyselinu chlorovodíkovú a má pH okolo 1.35 - 3.5 (mimoriadne kyslé) a následne je neutralizované zásaditými výlučkami podžalúdkovej žľazy. Týmto procesom sa jedlo štiepi na základné zložky, ktoré sú vstrebané a teoreticky by mohli ovplyvniť pH. Ale neovplyvňujú! Jedenie kyselinotvorných potravín neovplyvňuje pH krvi.
V žalúdku a tenkom čreve sa živiny štiepia. Bielkoviny na aminokyseliny, sacharidy na monosacharidy a tuky na mastné kyseliny a glycerol. Monosacharidy a mastné kyseliny pH neovplyvňujú, takže ani potravinou, ktorá by tieto živiny kombinovala, nevznikne kyselino- či zásadotvorná potravina. A čo bielkoviny? V rámci aminokyselín sú kyslé len aspartát a glutamát. Zásadité sú lyzín, histidín a arginín. Ostatné? Neutrálne. Žiadne zdroje bielkovín však nie sú tvorené len tými či onými aminokyselinami, takže vplyv bielkovín bude blízko neutrality. Takže znova - vnútorné prostredie tela nie je ovplyvňované nejakým jedlom.
Prečo sa niekto cíti na alkalickej diéte lepšie? Možno placebo. Možno obyčajná náhrada idiotskej stravy tou, ktorá je bohatá na kvalitné živiny, vitamíny, minerály a vlákninu. S tvojím chudnutím však nemá nič spoločné zásadité či kyslé prostredie. Chudnúť sa ti nedarí preto, lebo papáš stupídne, nemáš dostatok nutrične hodnotných potravín v strave a si v kalorickom nadbytku.
Počul som, že alkalická diéta pomáha s osteoporózou!
Počuť si síce mohol, ale vedz, že išlo o výmysly. Aj keď ku téme prekyslenia organizmu stačí priemerné IQ a základná znalosť biochemických faktov, poďme sa na niečo pozrieť. V meta-analýze pokrývajúcej 55 štúdií vysvitlo, že príčinná súvislosť medzi kyslým prostredím a osteoporózou nie je podložená dôkazmi a neexistuje žiadny dôkaz o tom, že alkalická diéta chráni zdravie našich kostí. Takže ak sa ti zdala teória o vyrovnávaní pH minerálmi, ktoré sa uvoľnia z kostí ako reálna, osviež si tvár ľadovou vodou a vedz, že pH vyrovnávajú krvné pufry a následne ľadviny.
Rakovina
Nie. Síce ti fanúšikovia alkalickej diéty rozprávkari povedia, že kyslé prostredie vytvára rakovinu, never tomu. Je to práve rakovina, ktorá vytvára kyslé prostredie, nie naopak. Kyslé prostredie je dôsledkom rakoviny, nie jej príčinou! Ak je naše vnútorné prostredie kyslé (teda nastáva acidóza), je to zapríčinené rôznymi metabolickými poruchami, či už vyvinutej rakoviny. A vlastne, mať kyslé vnútorné prostredie je v podstate nemožné, lebo by si zomrel. A znova, ak ti nestačia obyčajné logické fakty, mrkni na systematickú analýzu riešiacu asociácie medzi kyslosťou, alkalickou vodou a rakovinou. Závery hovoria, že aj keď je niektorými predajcami alkalická diéta či voda propagovaná, neexistuje skúmanie podporujúce tieto idey. A tiež neexistujú dôkazy o tom, že by pomáhali s liečbou rakoviny.
Viem, že pre človeka študujúceho medicínu, výživu či milovníka biochémie je táto téma jasná a všetky výhody alkalickej diéty sú tie, že človek začne jesť viac ovocia a zeleniny, no bolo to potrebné povedať nahlas. Ľudia totiž radi skočia na vlak, kde rušňovodičom je neúspešný bloger či redaktorka ženského magazínu bez vedomostí o výžive.