Na tento recept sme našli inšpiráciu v tureckej kuchyni a ich famóznych plackách gözleme. Placky majú tenučké cesto s ktorým sa ľahko pracuje a šťavnatú náplň z fety/balkánskeho syru, špenátu a byliniek. K plackám pridaj ešte misku šalátu/čerstvej zeleniny a máš chutnú večeru, ktorá zasýti a jej príprava ani nezaberie priveľa času.
INGREDIENCIE
200 g hladkej múky + na pomúčenie
90 ml vody
10 ml olivového oleja
½ ČL soli
Repkový olej/maslo na potretie
Na náplň:
120 g baby špenátu
200 g balkánskeho syra/fety
1-2 strúčiky cesnaku
1 hrsť petržlenovej vňate
½ hrste čerstvej mäty
mleté čierne korenie
POSTUP
Múku premiešame so soľou, prilejeme olej, vodu a vymiesime hladké cesto, ktoré necháme odpočinúť, kým si pripravíme náplň. Baby špenát nasekáme nadrobno, pridáme k nemu nadrobenú fetu, pretlačený cesnak, najemno nasekané bylinky, mleté čierne korenie a všetko poriadne premiešame.
Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a na pomúčenej doske každú z nich rozvaľkáme na tenučkú okrúhlu placku. Na polovicu placky rozložíme našu náplň (okraje necháme voľné) a priklopíme ju druhou polovicou placky. Po okrajoch placku poriadne utlačíme a dlaňou jemne roztlačíme aj časť s náplňou. Placky opekáme na rozpálenej suchej panvici do zlatohneda z oboch strán. Po opečení ich zľahka potrieme olejom/roztopeným maslom (pekne nám zmäknú) a môžeme podávať.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 placku, z receptu ich vyjde 6
Kalórie: 212
Bielkoviny: 9 g
Sacharidy: 26 g
Tuky: 8 g