Mandle, bielky, práškový cukor, škorica, pomaranč. Na skvelé vianočné pečivo si kľudne vystačíš s 5 bežnými ingredienciami. Škoricové hviezdičky sú zároveň vhodné pre ľudí intolerantných na lepok či laktózu, takže nimi možno potešíš svojich príbuzných, ktorých výber vianočných koláčikov je trochu obmedzenejší. S cestom sa vzhľadom na jeho zloženie pracuje až prekvapivo dobre a netreba sa obávať lepiaceho sa cesta. Polevu je možné pripraviť aj s vynechaním pomarančovej kôry, no naozaj to neodporúčame - pomarančová kôra dodáva hviezdičkám úžasnú chuť. Poďme sa teda do toho pustiť, rozhodne si ich obľúbite.
INGREDIENCIE
Na cesto:
200 g nelúpaných mandlí
1 bielok
60 g mletého trstinového cukru + na rozvaľkanie
2 ČL škorice
Na polevu:
80 g mletého trstinového cukru 1 bielok Kôra z ½ pomaranča
POSTUP
Mandle pomelieme najemno a zmiešame ich so škoricou. K mandliam následne pridáme vyšľahaný bielok s cukrom a vypracujeme pevné a takmer nelepivé cesto. Cesto necháme vychladiť v chladničke aspoň 1-2 hodiny. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm a formičkou z neho povykrajujeme hviezdičky (alebo iné ľubovoľné tvary). Ak by sa cesto lepilo, môžeme ho podsypať práškovým cukrom alebo najemno pomletými mandľami. Vykrojené hviezdičky uložíme na plech vystlaným papierom na pečenie a pustíme sa do prípravy polevy - tú si pripravíme vyšľahaním bielka s cukrom. Do polevy na záver vmiešame najemno nastrúhanú pomarančovú kôru. Polevu natrieme (štetcom alebo prstom) na vykrojené hviezdičky a pečieme ich pri teplote 150°C cca 8-10 minút. Nezjedené hviezdičky skladujeme v uzatvorenej nádobe.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE(na 1 hviezdičku, z celého množstva ich vyjde cca 37)
Kalórie: 50 Bielkoviny: 2 g Sacharidy: 5 g Tuky: 3 g