V lete sa väčšine ľudí vypekať veľmi nechce, no kvôli tomuto koláčiku sa oplatí spraviť výnimku. Je pripravený bleskovo a dá sa v ňom pekne využiť aktuálna úroda marhuliek. Vystačíš si z bežne dostupných surovín, pistácie pokojne nahraď mandľami či vlašskými orechmi. Množstvo cukru (či iného práškového sladidla) sa odvíja najmä od sladkosti marhúľ, takže sa snažte vybrať tie najzrelšie a najsladšie. Koláč odporúčame pripraviť rovno z dvojitej dávky, zmizne naozaj príliš rýchlo.
INGREDIENCIE
100 g hladkej špaldovej múky
2 vajíčka
120 ml mlieka (kravské/rastlinné)
40-50 g trstinového cukru (podľa sladkosti marhúľ)
300 g zrelých marhúľ
30 g pistácií
1 ČL škorice
2 ČL kypriaceho prášku
POSTUP
Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich s 30 g cukru a mliekom do peny (stačí 1-2 minútky mixovania). Do žĺtkovej zmesi ďalej vmiešame preosiatu múku, škoricu a kypriaci prášok. Do cesta na záver vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vlejeme do malého plechu (20×20 cm) vystlaného papierom na pečenie. Navrch naukladáme marhule nakrájané na menšie kúsky a nahrubo nasekané pistácie. Na záver zasypeme marhule s pistáciami 10-20 g cukru (ak sú marhule dostatočne sladké, môžeme tento krok úplne vynechať). Koláčik pečieme 20 minút pri teplote 180°C. To, či je koláčik upečený otestujeme drevenou špajdľou, ktorá musí vyjsť z cesta suchá. Pred krájaním necháme koláč aspoň čiastočne vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, celý koláč rozkrájame na 9 častí
Kalórie: 121
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 19 g
Tuky: 3 g