Vynikajúce, jesenné a nutrične hodnotné hlavné jedlo. Celozrnné cestoviny, šťavnaté kuracie mäso, krémová tekvicovo-ricottová omáčka a roztekajúci sa syr skrátka musí zachutiť každému. Tekvicu veľmi pekne dopĺňa čerstvá šalvia, ktorá celé jedlo príjemne prevonia. Nejedná sa však o úplne nevyhnutnú ingredienciu, takže namiesto obiehania obchodov v celom meste ju pokojne vynechaj. Pre vegetariánsku verziu zasa pokojne vynechaj mäso a nahraď ho napr. tofu. Poďme sa do toho teda pustiť.
INGREDIENCIE
200 g celozrnných cestovín (penne, fusilli...)
250 g kuracích pŕs
300 g tekvicového pyré*
250 g ricotty
120 g mozzarelly
60 g parmezánu
1 hrsť čerstvej šalvie
150 ml vody z cestovín
1/2 PL olivového oleja
soľ a mleté čierne korenie
POSTUP
Cestoviny dáme variť do vriacej osolenej vody. Medzitým kuracie prsia nakrájame na kocky, ktoré osolíme, okoreníme a krátko opečieme na olivovom oleji. Tekvicové pyré zmiešame s ricottou, 40 g nastrúhaného parmezánu, soľou, mletým korením, nasekanou šalviou a vriacou vodou z cestovín. Na záver vmiešame do omáčky opečené kuracie mäso a scedené cestoviny uvarené al dente. Cestoviny následne preložíme do zapekacej misy, zasypeme ich nastrúhanou mozzarellou, zvyšným parmezánom a zapečieme ich v rúre pri teplote 200°C, približne 20-30 minút dozlatista. Cestoviny podávame ešte teplé.
* Tekvicu hokkaido umyjeme, pozdĺžne prerežeme a vydlabeme z nej semienka. Šupkou nahor ju položíme na plech vystlaným papierom na pečenie. Tekvicu pečieme domäkka, približne 30-45 minút (podľa veľkosti tekvice). Po upečení ju ošúpeme a dužinu rozmixujeme na pyré.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 4
Kalórie: 481
Bielkoviny: 35 g
Sacharidy: 47 g
Tuky: 17 g